Fauna sisara na Carskoj bari

FAUNA SISARA

postavite kursor na sliku za opis i uvećanje fotografije, naslovi obeleženi ZELENO takođe sadrže dodatno objašnjenje.  

                                                                                                                         

    

 

Takođe, izuzetno značajnu retkost predstavlja TEKUNICA (Citellus citellus), sreće se na ostacima stepe u Botoškom ritu i beloblatskim utrinama. S obzirom na postojeće uslove, ovaj sisar nema mnogo izgleda za opstanak na ovom prostoru, jer polako nestaje usled zamene autohtone stepe agrobiocenozama i povlačenjem ovčarstva sa preostalih pašnjaka.

 

U šumama uz Begej i Tisu javljaju se mnogi LJILJAK  – Chiroptera, dok je opstanak šumske ili riđe voluharice na ovim prostorima indikator ekzistiranja prostranih ritskih hrastovih šuma u nekadašnjem plovnom području Tise.

 

    

 

 Od glodara najznačajniji je nalaz šumske ili riđe voluharice (Clethrionomys glareous), koja potvrduje nekadašnje prisustvo prostrane ritske hrastove šume. Inače, najtipičniji predsavnici glodara su BIZAMSKI PACOV i barske voluharice u barskom močvarnom biotopu, poljski i prugasti miš u tršćacima.

 

Od sisara mogu se još spomenuti oni širokog rasprostranjenja kao što su: jež, krtica, rovčica, lasica, tvor i dr.

Comments   

 
0 #4 Milovan 2014-01-20 12:34
Ipak ovo je Srbija i na pijacama je sve moguće kao i u parlamentu !
Quote
 
 
-4 #3 aca 2013-06-26 19:12
Ljudi, znaci ladno sam video prosle nedelje na golubijoj pijaci u Subotici zenu koja prodaje LASICE iz metalnog kaveza, tri komada, opusteno kao da se radi o obicnoj domacoj zivotinji, jel to dozvoljeno ?
Quote
 
 
0 #2 urednik carskars 2013-05-14 06:08
Quoting pomoc:
Bilo bi dobro da negde kod fotografija i napišete šta je na slici nekontam razliku između slike 4 i 5, mislim nije isto to vidim ali šta je šta ? hvala na odgovoru.

Urađeno ;-)
Quote
 
 
+2 #1 pomoc 2013-05-13 19:58
Bilo bi dobro da negde kod fotografija i napišete šta je na slici nekontam razliku između slike 4 i 5, mislim nije isto to vidim ali šta je šta ? hvala na odgovoru.
Quote
 

Add comment

Security code
Refresh