Fauna insekata Carske bare

FAUNA INSEKATA

 

Faunu insekata ovog područja karakterišu pre svega vrste vezane za vodena i močvarna staništa, te ona predstavljaju pogodna mesta za razvoj i opstanak predstavnika reda Odonata – Vilinski konjici.

 

Zastupljeni su predstavnici fam. Aeshnidae, fam. Libellulidae, poznati pod nazivom vretenca. Ovi članovi imaju značajnu ulogu u funkcionisanju jednog ekosistema. S jedne strane predstavljaju izvor hrane za ribe, a s druge strane veoma su značajni kao predatori komaraca, kako larvi tako i odraslih oblika.

 

Takođe se u ovim staništima razvija i predstavnik iz reda Hemiptera – riličari, od kojih su registrovane vrste iz fam. Gerridae poznate kao vodene stenice.

 

Iz reda Coleoptera – tvrdokrilci sreću se vrste iz fam. Scaraeidae, vrsta Cetonia aurata – obična buba zlata koja se javlja posebno po sunčanom vremenu na livadskim cvetovima,  zastupljeni su predstavnici fam. Dytiscidae, sa vrstom Dytiscus marginalis i fam. Hydrophilidae, vrsta Hydrous piceus – veliki veslar.

 

Ove vrste su u mnogim zemljama Evrope u okviru svog areala rasprostranjenosti označene kao prirodne retkosti I imaju status zaštićene vrste.

Na području koje čine autohtone šume vrbe i topole, sa pojedinačnim stablima hrasta i sve više jasena, utvrđeno je prisustvo tvrdokrilaca Coleoptera, vrsta Dorcus parallelopipedus – mali jelenak.

 

Ova vrsta se takođe nalazi u mnogim Crvenim knjigama kao prirodna retkost. Iz reda tvrdokrilaca prisutne su još i vrste iz fam. Carabidae –trčuljci, vrlo korisni članovi ekosistema, jer u svojoj ishrani koriste štetne larve i insekte.

 

Na ovom prostoru utvrđeno je i prisustvo vrste iz fam. Cerambycidae, Aromia moschatamošusna strižibuba, tipični stanovnik šuma vrbe i topole. Mali broj vrsta iz fam. Chrysomelidae – bube listare i fam. Coccinellidae – bubamare, vrsta Coccinella septempunotata- sedmotačkasta bubamara.

 

Vrsta Hyppodamia tredecimpunctata je karakteristična za barsko – močvarno stanište. Zbog svoje proždrljivosti i ishrane lisnim i štitastim vašima veoma su značajne u redukciji i suzbijanju broja ovih stetočina.

 

Livade pružaju mogućnost ishrane nektarom, pa je omogućeno prisustvo mnogih vrsta dnevnih leptira. Registrovane su vrste iz fam. Pieridae –belci, fam. Lucinidae –plavci, fam. Nymphalidae – šarenci i dr.

 

Na livadama se sreću predstavnici vrsta iz reda Hymenoptera – opnokrilci.

 

                        

Comments   

 
-3 #2 Claudia 2015-11-04 05:14
The designs common to the therapy lamp are tribal tattoos and also the one
showing the replica of batman. Bird design tattoos have always sparked a concern among
tattoo enthusiasts and why not. male hummingbird anatomy: http://www.la.fnst.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=523565 tattoos sneaking through
low-cut jeans is both mysterious and tempting.
Quote
 
 
+3 #1 viktor Đ. 2013-05-10 07:28
Zanimljiva i lepo uređena stranica sa obiljem informacija. Sve pohvale.
Quote
 

Add comment

Security code
Refresh