Pregled vesti za 2015 godinu

23. SUSRET PLANINARA-2015

U organizaciji planinarskog kluba “Zrenjanin” iz Zrenjanina i ove godine smo ugostili planinare na našem zaštićenom području.
Susret planinara je održan u nedelju 14. juna 2015. i tom prilikom planinari su obeleženim stazama otišli do vidikovca Carske bare, obišli deo Rezervata nasipom u dužini od 15 km i u okviru 4. kola Vojvođanske treking lige za 2015 godinu i obišli Belo Blato, Lukino Selo kao i delove Ribarskog gazdinstva “Ečka” AD.

v1   v2   v3   v4  Istom prilikom održano je i planinsko- orjentaciono takmičenja za prvenstvo Vojvodine. Ovom prilikom odazvalo se 304 planinara iz 26 domaća planinarska kluba, a njima se pridružili udruženja iz Budimpešte iz Mađarske i iz Temišvara iz Rumunije.

 

 

Prvi maj na Carskoj bari

Specijalni rezervat priode "Carska bara" i njeni zaposleni bili su domaćini velikom broju domaćih i stranih gostiju koji su odabrali ovu destinaciju za prvomajske praznike 
Gosti su druženje obogatili brodskom vožnjom duž Starog Begeja i zavirili u najzastićeniji deo Rezervata. Zbog velikog interesovanja pored „Carske lađe“ polvio je i manji brod „Carica”.

a1   a2  Ipak, bilo je i posetilaca koji su želeli da šetaju Stazom Zdravlja i tako provedu sunčan dan u prirodi. Za sportske aktivnosti obezbedili smo i veliki broj rekvizita.

Prijatno vreme, dobro raspoloženje i sve veća ekološka svest posetilaca učinili su da ovaj praznik bude lep i nezaboravan izlet.

 

13.02.2015. Fotograf - Zrenjaninac, Ivan Pančić, poklonio nam je preko 100 fotografija.

 

Pored svih fenomenalnih fotografa koji su nam ustupili svoje fotografije stvorene na Carskoj bari, početkom februara nam se javio i čuveni Zrenjaninski fotograf Ivan Pančić preko 100 prelepih fotografija.

 

Gospodin Pančić je rođen 22. Septembra 1945 godine u Zrenjaninu, Studirao je na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu i iza sebe ima ogroman broj fantastičnih fotografija od kojih su mnoge u poslednjim godinama nastale baš u našem Specijlanom rezervatu prirode. Fotografije G. Pančića gotovo svakog četvrtka možete videti u lokalom listu Zrenjanin i sresti ga na skoro svim sportskim dešavanjima u gradu i okolini u obe hale kao i na svim fudbalskim terenima.

 

Takodje nema dana da ga Zrenjaninci ne prepoznaju na bilo kom dešavanju u našem gradu uključujući humanitrana ali i kulturna dešavanja.

 

Podsećanja radi, u sklopu svetskog projekta „Noah“, u kategoriji "Geographic's Great Nature Project", fotografija Ivana Pančića „Pauk koji plete mrežu“ proglašena je za najbolju u toj nedelji glasanja. Od kako postoji projekat „Noah“ pristiglo je oko 700hiljada fotografija iz preko 150 zemalja širom sveta.

 

Mada je davno prestao da broji, Ivan ima preko 250 nagrada u raznim kategorijama... Prvu potpisanu fotografiju u listu Zrenjanin objavio je pre četiri decenije, 1968. godine. Umetničke fotografije izlagao je u više od 40 zemalja na svim kontinentima. Zaslužio je Grand Prix za sportsku fotografiju na velikoj YU izložbi u Tržiču, u Sloveniji, 1984. godine, kao i nagradu na Zagrebačkom salonu.

Dobitnik je jedne prve nagrade za novinsku fotografiju na konkursu revije Zov (fotografija leptira plavca u parenju), treće nagrade na konkursima Zrenjanina (1974) i Rada. Više puta je nagrađivan na konkursima Foto kino revije i Re fotoa...

 

Ivan je danas penzioner ali aktivan kao u najboljim danima...

 

Najviše objavljenih fotografija možete videti u rubrici GALERIJA INSEKATA

a nešto manje i u rubrikama GALERIJA PTICA i PEJZAŽA

U ime Carske bare i u moje lično ime, zahvuljemo se g. Pančić Ivanu.

 

10.02.2015. OBAVEŠTENJE za sportske ribolovce

pecaros

 

Sportski ribolovci !

 

Na samo 45 km od Beograda i 40 km od Zemuna i Novog Beograda- preko Pupinovog mosta prema Zrenjaninu i 45 km od Novog Sada preko Perleza, nalazi se izuzetan pecaroški revir u okviru Specijalnog rezervata prirode „Carska Bara“. Dođite i pecajte u hladu starih vrba na Traktor bari (rukavcu Begeja sa 4 obale) kod Ribnjaka Ečka i na reci Begej pored Perleza do ušća u Tisu.

 

Pista na Begeju je jedna od najboljih za takmičenje ribolovaca i poruža iste uslove na 2 km rečnog toka. Ostvarite Vaš pecaroški san i upecajte šarana, štuku, smuđa, soma, babušku ili još neku od 24 riblje vrste!

 

Uživajte u druženju sa prirodom u Specijalnog rezervata prirode „Carske bare“!

B I S T R O !

 

Godišnje dozvole po ceni od 4000,00RSD ili dnevne po ceni od 1000,00RSD,možete kupiti na pecaroškom mestu od naših ribočuvara u toku celog dana,ili u Prirodnjačkoj kući SRP Carska bara (od 08-14h)

 

 

Info telefoni: 023/884-645, 023/884-025 i 063/325-868

 

31.01. 2015. Popis vodenih ptica na području Specijalnog rezervata prirode “Carska bara”

 

 

popis1spopis4sPopis vodenih ptica na području Specijalnog rezervata prirode “Carska bara” Međunarodni popis vodenih ptica (International Waterbird Census - IWC) je pokrenut 1967. godine od strane Biroa za istraživanje vodenih ptica (International Waterfowl Reasearch Bureau) koji je zapravo predak organizacije Wetlands International.

 

U okviru Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa (IWC) u Srbiji, dana 31.01.2015. godine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), podeljeno u 3 ekipe, uz prisustvo čuvara prirode, izvršilo je prebrojavanje ptica na području SRP Carska bara” i RG “Ečka”AD.

 

Ornitološke pikanterije sa terena na području SRP “Carska bara” ove zime: Po prvi put ove zime je primećeno prisustvo belobrke čigre, ptica koje su selice i koje se u ovo doba godine nalaze u dalekoj Africi.

Na zimovanju je posle tridesetak godina ostao veći broj gakova, vrsta čaplji koja je selica i koja bi trebalo u ovo doba godine takođe da bude u Africi. Viđene su i eje močvarice - grabljivice selice, što je isto tako neobična pojava, zatim je viđena i izuzetno retka ptica - mali galeb i 11 orlova belorepana, kako odraslih jedinki, tako i mladih.

popis3s  popis2s

 

 

27.01. 2015. Preko granični projekat “MADE INN BANAT”

 

 

U okviru prekogranicnog projekta „Made in Banat“, 27.01.2015.godine Radio televizija Vojvodine (RTV2), Rumunska redakcija koju je vodila urednica Felicia Ivasku, snimila je reportažu u kojoj je predstavnjena Prirodnjačka kuća Specijalnog rezervata prirode “Carska bara” i Upravljač Rezervata - Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ AD.