Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/ribnjake/public_html/carskabara.rs/images/galerijapancevo
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/ribnjake/public_html/carskabara.rs/images/galerija2radionice
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerijapancevo
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerija2radionice

Pregled vesti za period Septembar-Decembar 2013

06.12.2014 - Poseta čuvara SRP "Carska bara" NP Đerdap - Razmena znanja i veština u radu

 

pogled sa puta mala"Spoj vremena i prirode na kopnu i vodi, najveći nacionalni park u Srbiji, Nacionalni park Đerdap, nalazi se na površini od 637.99 kvadratna kilometra duž 100 kilometara desne obale Dunava, od Golupca do Karataša kod Kladova prostiru se zone sa različitim režimom zaštite objekata prirode, spomenika kulture, faune i vegetacije reliktnih vrsta, koje potvrđuju razvoj vegetacionih serija od nastanka do današnjih dana.

ispred kucice malaPrvim stepenom zaštite obuhvaćeno je 8,83% tj. 56,33 km2 teritorije parka, drugim stepenom 21,03% tj. 134,15 km2, a trećim stepenom 70,14% tj. 447,51 km2. Nacionalni park Đerdap nazivaju i rečnim nacionalnim parkom, budući da značajan deo Đerdapa čini Dunav, a najveću i najdužu klisuru probojnicu u Evropi, čudesna Gvozdena vrata, samoniklom botaničkom baštom i najvećim evropskim arheološkim muzejom u prirodi.”

 

dragan i brane tvrdjava malaČuvari prirode - ribočuvari Specijalnog rezervata prirode “Carska bara”, tri iskusna prirodnjaka, uputila su se tog zimskog jutra na dvodnevni boravak kod kolega u Nacionalni park “Đerdap”. Cilj ovog puta bilo je upoznavanje i razmena iskustava između čuvara močvarnog područja iz srca ravnice Vojvodine i područja divlje prirode i vekovne kulturno istorijske baštine Nacionalnog parka u severoistočnom delu Srbije, na samoj granici sa Rumunijom.

 

Već prva pauza u Velikom Gradištu predskazala je zanimljivo putovanje kroz sasvim različit krajolik u odnosu na teren sa mozaikom isprepletenih vodenih i kopnenih površina koji svaki dan obilaze. Doručkovalo se u Golupcu, gde su čuvari SRP “Carska bara” krenuli u obilazak Starog grada - Golubačke tvrđave. Golubačka tvrđava se nalazi na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Sagrađen je na kamenitom obronku manjeg brda, ogranku Homoljskih planina i bedemi grada prate konfiguraciju terena. Devet masivnih kula visine do 25 metara međusobno su povezane bedemom i raspoređene tako da brane grad kako sa kopna tako i sa vode. Do grada se stizalo mostom, preko vodenog rova.

 

bora setnja malaU Upravi NP “Đerdap”, dočekali su ih domaćini, 4 čuvara prirode - ribočuvara Parka i posle upoznavanja, prezentovali su osnovne karakteristike i vrednosti ovog zaštićenog područja, kako prirodne, tako kulturne i istorijske, a naročito potencijale za dalji razvoj ekoturizma u ovom kraju. Sutradan su svi zajedno krenuli na pešačenje do vidikovca Mali Štrbac, odakle se pruža izuzetan pogled na Đerdapsku klisuru, najveću, najdublju i najlepšu klisuru Evrope, koja odvaja Banatske planine od planina istočne Srbije i spaja Panonski sa Vlaško-pontijskim basenom. Veliki i Mali Štrbac, sem što su najviši vrhovi Miroča, ujedno su i veoma atraktivni vidikovci, sa kojih se kao na dlanu pruža pogled na Dunav u njegovom najužem delu, iznad dramatičnog tesnaca Kazana.

 

Zanimljivo tumačenje nastanka dunavske klisure razvio je Jovan Cvijić (1903, 1924) koji je pošao od činjenice, da su pre 10 miliona godina Panonski i Vlaško-pontijski basen bili ispunjeni morima iz kojih su izvirivala ostrva (Fruška gora, Avala i dr.). Ova dva mora su bila odvojena niskim Karpato-balkanskim planinskim vencem, a između njih, po trasi današnjeg Dunava postojala je na nekoliko mesta veza u vidu moreouzina. Kasnije (ppema Cvijiću) nivo Vlaško-pontijskog mora je počeo da opada, pa se tako prelivala voda iz višeg, Panonskog u niže, Vlaško-pontijsko more.

 

brane pogled malaTako je Dunav nasledio osobinu otoke, a tragovi daljeg produbljavanja sačuvani su u vidu Terasa. I upravo zbog toga, Cvijić kaže da je Dunav u Đerdapu tipična probojnica. (*Veliki broj naučnika je prihvatilo Cvijićevo tumačenje postanka Đerdapa, ali ne i svi). Nakon povratka sa terena, čuvari su obišli Vizitorski centar osmišljen kao Nacionalni park Đerdap u malom, gde su napravili kratak predah uz kafu i druženje sa čuvarem prirode koji je predstavio objekat.

U Vizitorskom centru NP Đerdap nalazi se postavka sa eksponatima koji na slikovit način reprezentuju prirodne i kulturne vrednosti Parka. Ovde se mogu dobiti sve potrebne informacije o NP Đerdap, a sala Vizitorskog centra mesto je za održavanje manjih skupova i predavanja, projekciju filmova i tematskih izložbi.

 

Čuvari SRP “Carska bara” su kroz posetu i druženje sa čuvarima NP “Đerdap” saznali mnogo o Nacionalnom parku i širem lokalitetu na obali Dunava, upoznali se sa načinom rada ribočuvara i čuvara prirode, probali gastronomske specijalitete dunavskih alasa i tamošnjih ugostitelja... ali su ipak bili zadovoljni zbog povratka u naše carstvo ptica.

 

 

 

23.11.2013 - Nastavak oktobarskih radionica Zrenjaninskih "osmaka"

2radionica01 S2radionica02 SII Radionica sa OŠ “Dositej Obradović”, Zrenjanin: - Savremen način života - Zdravlje - Ekološka kultura Upravljač SRP "Carska bara" je u saradnji sa Ekološkom fondacijom "Stari Begej-Carska bara",u subotu 23.11.2013. godine održao drugu radionicu sa učenicima VIII razreda OŠ "Dositej Obradović" iz Zrenjanina.

 

Tema druge radionice bila je "Savremen način života,zdravlje i ekološka kultura" i odvijala se prema sledećoj agendi:

 

 

-prezentacija teme "Savremen način života,zdravlje i ekološka kultura",

-diskusija i pisanje na panou-dobre i loše navike:

-debata na temu "Životinje u eksperimentima",-za ili protiv;

 

-posle pauze sledilo je kreativno druženje-izrada kolaža na 6 različitih ekoloških tema iz konteksta osnovnog sadržaja radionice. Za uspešno realizovane 2 radionice učesnici su primili Pohvalnice i brošuru "Vodič za male čuvare prirode".

2radionica03 S2radionica04 SGrupna fotka OS Dositej Obradovic S2radionica05 S2radionica06 S

 

 

24.11.2013 - Udruženje sportskih ribolovaca "Pančevo"

BISTRO! za male pecarose Udruzenja sportskih ribolovaca "Tamis" Pancevo -Udruženje sportskih ribolovaca "Tamiš",Pančevo je u sklopu svojih redovnih aktivnosti organizovalo aktivnosti za najmlađe članove-male ribolovce,u SRP "Carska bara" i na Ribarskom gazdinstvu "Ečka" AD,u nedelju 24.novembra.2013.g. Organizovana im je jednodnevna poseta u okviru koje su imali promociju Rezervata i edukativnu prezentaciju o ihtiofauni,obilazak Ribnjaka,ručak u hotelu "Sibila" i obilazak Rezervata brodom.

 {gallery}galerijapancevo{/gallery}

 

26.10.2013 - 2 RADIONICE - Miholjsko leto na "Carskoj bari"

 

Upravljač SRP “Carska bara” je u subotu 26. oktobra održao 2 radionice različitog sadržaja sa učenicima VII razreda OŠ “Miloš Crnjanski” iz Novog Sada i VIII razreda OŠ “Dositej Obradović” iz Zrenjanina.

Prva radionica koja je startovala u Prirodnjačkoj kući Rezervata, nastavila se obilaskom zaštićenog područja brodom i pešice Stazom zdravlja, da bi se završila na „fiš-placuribnjaka “Ečka” i u restoranu hotela Sibila. S obzirom da je tema radionice bila profesionalna orijentacija, tokom radionice učenici su se mogli upoznati sa različitim profesijama zaposlenih na poslovima zaštite prirode, promocije i turizma u zaštićenom području, poslovima čuvara prirode i ribočuvara, kao i vodiča u Rezervatu, a takođe i sa profesijama u ribarstvu. Deca su se obilaskom Rezervata i ribnjaka redom upoznavala sa različitim delatnostima koje se ovde obavljaju na visoko stručnom nivou. Radionica se završila degustacijom Carske paštete - proizvod koji je predstavlja jedinstveni ekološko - gastro - gurmanski brend.

Druga radionica je imala edukativni koncept - prezentovale su se teme i pojmovi iz ekologije, demonstrirala se izrada jednog predloga projekta i najzad, učenici su postali aktivni učesnici u projektnim timovima. Učenici VIII razreda došli su u Prirodnjačku kuću oko 10,00 časova gde ih je pozdravio menadžer turizma i predstavio im prirodne i kulturno-istorijske vrednosti Rezervata i šireg područja - ribnjaka “Ečka” i multinacionalne sredine lokalnih naselja. Radni deo radionice počeo je sa prezentacijom na temu “Raznovrsnost i struktura ekosistema” i kratkom diskusijom, a nastavio se sa demonstriranjem izrade predloga projekata sa primerom na temu “Unapređenje ekoturizma u SRP “Carska bara”. Operativni deo radionice podrazumevao je podelu učesnika u grupe, izradu i kratku prezentaciju 8 različitih projektnih predloga. Pobednički projekat je biran glasanjem, i u subotu je mesto broj 1 osvojio projekat pod nazivom: “Uređenje ribolovačkih mesta za rekreativni ribolov”, uz jedinstveno mišljenje nastavnice, učesnika i organizatora radionice da su svi projektni predlozi bili odlično i maštovito urađeni. Radionica se nastavila i završila u prirodi.

{gallery}galerija2radionice{/gallery} 

 

26.09.2013 - PREZENTACIJA TV SERIJE "DIVLJA VOJVODINA"

 

Dana 26.09.2013.g., u prostorijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, održana je prezentacija dokumentarne serije "Divlja Vojvodina". Serijal je režirao g-din Viktor Figurovski za potrebe RT Vojvodina, a u saradnji sa zaštićenim prirodnim dobrima Vojvodine, na čijim je terenima sniman serijal uz podršku Zavoda.

 

Deo materijala je sniman i na terenima SRP "Carska bara" i RG "Ečka"AD. Promociju prve epizode serije je otvorio direktor RTV g-din Slobodan Arežina, a skup je pozdravila direktorica PZZP, dr Biljana Panjković. Stručni recezent serije je mr Nikola Stojnić, pomoćnik direktora sektora zaštite prirode.Element SelectionElement Selection

 

Autor serije, Viktor Figurovski je ukazao na edukativni značaj serije i naglasio da će biti prevedena na jezike nacinalnih manjina i biti predmet razmene programa sa njihovim matičnim državama.

 

Posebnu zahvalnost na ustupljenim snimcima vidre je izrazio i g-dinu Aleksandru Blanuša, radniku RG "Ečka"AD koji se takođe bavi fotorafijom i prikupljanjem video materijala sa ovog područja. Nakon prezentacije usledilo je druženje u izložbenom prostoru Zavoda gde su razgovarali gdin Putić Milivoj i Aleksandar Blanuša o budućoj saradnji na sličnim projektima. Na samom kraju načinjena je jedna zajednička fotografija za podsećanje na početak uspešne saradnje.

  

Najavu serijala možete pogledati ako kliknete OVDE

 

Comments   

 
0 #2 Vojvodjanin 2013-10-04 19:45
Dobro je dok postoje ovakvi ljudi koji ne daju da naša Vojvodina i njena lepota ne padnu u senku Beograđana i njihove parole sve van nas je ništa. Ne dajmo VOJVOĐANSKE oaze !!
Quote
 
 
+2 #1 Anja 2013-10-04 11:22
Sjajno kao i uvek!
Quote
 

Add comment

Security code
Refresh